Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w VII edycji ogólnopolskiej kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” pod patronatem Fundacji Dobre Życie. Podjęto szereg działań edukacyjnych upowszechniających zdrowe odżywianie, popularyzujących zdrowotne właściwości chleba na zakwasie, zdrowy styl życia, zasady prawidłowego odżywiania oraz aktywność ruchową. Uczniowie na przerwach tańczyli zumbę, uczestniczyli w spotkaniach z Kurpiankami p. Czesławą Kaczyńską i p. Elżbietą Prusaczyk – pod ich kierunkiem upiekli pyszne i zdrowe kurpiowskie ciasteczka – fafernuchy, przygotowali wystawę i prezentację nt. zdrowego i niezdrowego odżywiania, wykonywali różnorodne prace plastyczne, robili zdrowe i kolorowe kanapki, uczestniczyli w spotkaniach z p. pielęgniarką dotyczących prawidłowego odżywiania. Poznawali również przysłowia i związki frazeologiczne o chlebie, obejrzeli wystawę książek przygotowaną przez p. bibliotekarkę. Czytały legendy o chlebie. Gimnazjalistki opracowały grę planszową – „Czy wiesz co jesz?” Wielką atrakcją podjętych działań była wizyta w piekarni absolwenta szkoły p. Rafała Glinki. Pan Rafał opowiedział dzieciom o trudnej i odpowiedzialnej pracy piekarza. Dzieci dowiedziały się, jak piecze się zdrowy i smaczny chleb. W popularyzację zdrowego stylu życia włączyli się również rodzice- uczestniczyli w spotkaniu z dietetykiem oraz wzięli udział w konkursie na najsmaczniejszy domowy chleb na zakwasie. Wszystkie chlebki spróbował i ocenił p. Rafał Glinka. Wypieki były doskonałe i przepyszne. Po zakończeniu konkursu odbyły się klasowe degustacje chleba. Uczniowie Czwórki wiedzą już, że od ziarenka do bochenka daleka droga i dlatego chleb trzeba szanować.
Zdjęcia w galerii: