W poniedziałek i wtorek w klasach Ia, IIa, IIIa i IIIb zostały przeprowadzone zajęcia w ramach ogólnopolskiego programu Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Edukacja żywieniowo-kulinarna to połączenie przekazywania wiedzy teoretycznej dotyczącej zasad zdrowego odżywiania, sposobu komponowania diety, wiedzy dotyczącej tego w jaki sposób mądrze robić zakupy, ale i tego jak jedzenie wpływa na nasz organizm z praktycznymi zajęciami, dzięki którym dzieci zdobywają praktyczne umiejętności, poznają sprzęty kuchenne, uczą się zasad higieny i pracy w kuchni.
Nie od dziś wiadomo, że żywienie w okresie dzieciństwa w dużym stopniu wpływa również na stan zdrowia w dorosłym życiu. Jeżeli dzieci mają się prawidłowo rozwijać i cieszyć dobrym zdrowiem do późnej starości, powinno się nie tylko zadbać o jakość diety w okresie rozwoju, ale także zaszczepić w uczniach zdrowe nawyki na całe życie.