IV edycja szkolnego konkursu MASTERCHEF odbyła się w naszej szkole 24 kwietnia 2018 r. Tym razem przenieśliśmy się w klimaty Japonii, a wszystko dzięki naszemu sponsorowi – właścicielowi restauracji Nikko Sushi. Pan Mariusz Ochenkowski był tego dnia naszym specjalnym gościem. Pokazał wszystkim zgromadzonym jak należy prawidłowo zrobić japońską potrawę – sushi. Opowiedział też skąd pochodzi ta potrawa oraz jakie są jej rodzaje. Każdy uczeń miał możliwość spróbować wybrany rodzaj sushi!
Do udziału w konkursie zgłosiło się 14 uczniów z klas I – VII. Podczas konkursu na uczestników czekały ciekawe konkurencje, między innymi: odpowiadanie na pytania, przekładanie ryżu pałeczkami z miski do miski. Najlepsza trójka dostała się do finału, gdzie przyrządzali danie z ryżu.
Zwycięzcą IV edycji MASTERCHEFA została Oliwia Wróblewska z klasy Va. Jury oceniło jej ryżową sałatkę najwyżej. Drugie miejsce zajął Jakub Kowalski z klasy Va a trzecie Piotr Dąbkowski z klasy VIIa. Gratulujemy młodym kucharzom!
Nagrody dla finalistów ufundowała restauracja Nikko Sushi, za co serdecznie dziękujemy!